Kindercoach op school
Een kind dat vastzit in een onverwerkte ervaring, ervaart langdurige stress en kan bijvoorbeeld moeite krijgen met zijn executieve functies. Voor effectief leren en presteren is het essentieel dat een kind rust in zowel hoofd als lichaam ervaart. Dit is echter niet mogelijk wanneer er sprake is van stress. Bovendien heeft een kind dat stress ervaart vaak moeite om zich weerbaar op te stellen bij nieuwe frustraties of tegenslagen, wat kan leiden tot een opeenstapeling van problemen. Hoe langer het duurt voordat er hulp geboden wordt, hoe groter de kans dat het kind uiteindelijk in de medische zorg terechtkomt. Scholen met een kindercoach zien minder doorverwijzingen naar specialistische zorg of schoolmaatschappelijk werk, omdat de kindercoaching veel van de problemen al kan verhelpen.
In het leven van elk kind kunnen er situaties optreden die hen sterk kunnen ontregelen. Denk aan:
• een echtscheiding,
• het verlies van een vriendschap,
• een ongeluk,
• een verhuizing
• het overlijden van een dierbaar familielid.
• Pesten
• Identiteitsproblemen
• geen aansluiting voelen
• buitengesloten voelen
Hoewel dit allemaal deel uitmaakt van het leven, kan het een kind flink uit balans brengen. Een kindercoach binnen het onderwijs heeft de unieke mogelijkheid om een kind direct na zo'n ingrijpende gebeurtenis de nodige steun te bieden. De kindercoach kan het kind helpen om achterstanden in leren te voorkomen en, op de lange termijn, zelfs het risico op medische diagnoses te verminderen.
Wie is de Kindercoach
De kindercoach is een deskundige die kinderen, jongeren en ouders op professionele wijze begeleidt bij hun ontwikkeling, gedrag en opvoeding.
De kindercoach blijft een onafhankelijke professional en vervult geen rol als hulpverlener. Hij of zij is geen vervanger van de intern begeleider, leerkracht of vertrouwenspersoon van de school. De kindercoach biedt ondersteuning vanuit zijn of haar eigen deskundigheid en werkt aanvullend op het schoolteam.
Waarom Kindercoaching:
• Het is toegankelijk en laagdrempelig. Kinderen ervaren de kindercoaching als een natuurlijk onderdeel van de school en voelen zich daardoor geen uitzondering.
• Doordat de coaching plaatsvindt in een vertrouwde omgeving, voelen kinderen zich sneller op hun gemak.
• Kindercoaching kan fungeren als een tussenstap voor kinderen die lange tijd moeten wachten op reguliere zorg.
• De kindercoach pakt signalen op die de leerkracht in de klas waarneemt, maar waar de leerkracht vaak geen tijd voor heeft om verder op in te gaan.
• Kindercoaching is kort en preventief; een kind krijgt tijdelijke extra aandacht op het moment dat het nodig is.
• De kindercoach herkent en erkent onderliggende eigenschappen, zoals hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid of beelddenken als mogelijke oorzaken voor gedragsproblemen.
De kindercoach is er voor de leerlingen, herkent hun sterke punten en talenten, en weet deze op een unieke manier te ondersteunen en verder te ontwikkelen. De kindercoach ziet het kind!
Kinderen in hun kracht
Een kindercoach biedt sociaal-emotionele begeleiding wanneer dit nodig is. De duur hiervan varieert per kind. Soms is één gesprek, waarin het kind alle aandacht krijgt en zich volledig kan uiten, al voldoende, terwijl een traject soms enkele weken kan duren.
Het belangrijkste is dat het kind zich weer goed voelt en in staat is om zich weerbaar op te stellen. Dit komt ten goede aan het kind, de ouders, de school en de samenleving als geheel.
Inloopspreekuur Kindercoach
Een inloopspreekuur met een kindercoach op een basisschool is een eenvoudig concept: elk kind krijgt de kans, tijd en aandacht om vragen te stellen, situaties te bespreken of zijn of haar verhaal te delen, in de breedste zin van het woord. Dit inloopspreekuur is gevestigd op de school en is open voor alle kinderen.
Elke week houdt de kindercoach een inloopspreekuur op school, het hele schooljaar door. Ouders en verzorgers kunnen telefonisch een afspraak maken voor een gesprek met de kindercoach. Ook leraren kunnen terecht bij de kindercoach voor begeleiding. De kindercoach maakt eerst kennis met de kinderen en bezoekt de klassen om het inloopspreekuur aan te kondigen. Door de zichtbaarheid en herkenbaarheid is de kindercoach altijd toegankelijk voor de kinderen.
Ontdek jouw IK masterclasses
Naast het spreekuur biedt de kindercoach wekelijks masterclasses aan van 45 tot 60 minuten. In deze masterclasses staat de kracht van het kind centraal.
Op een speelse manier worden de kinderen uitgedaagd om hun eigen kracht te ontdekken. Dit gebeurt door het prikkelen van hun zintuigen, het aanspreken van hun unieke eigenschappen en het stimuleren van hun creativiteit. Het doel is dat de kinderen zichzelf beter leren kennen, op een creatieve manier leren omgaan met hun emoties en hierdoor hun eigenwaarde versterken.